woensdag 26 november 2014

KANSEN VOOR DE POLITIE(K) IN DE PARTICIPATIEWET

De politie is volgens mijn ochtendblad op zoek naar 2000 vrijwilligers. Deze mensen worden nu onder meer ingezet als toezichthouder bij evenementen en als surveillant op straat. Ze lopen in hetzelfde uniform als de beroeps en werken gemiddeld een dag per week bij de politie naast een reguliere baan.
We hebben er nu 3000 en dat moeten er (van wie?) in 2016 5000 zijn.

De vakbond in zijn achterhoedegevechten roept weer dat het ten koste gaat van beroepsdienders en ze hebben natuurlijk gelijk. Daarnaast gaat het ook nog ten koste van banen in de beveiligingsbranche. Deze wordt nu al regelmatig ingeschakeld bij gebrek aan agenten en vrijwilligers.

Toch roept dit een vraag op, die om een antwoord vraagt.
Waarom gaat de politie niet gebruik maken van de Participatiewet?
De politiek heeft toegezegd per jaar tot 2023 2500 banen te creƫren voor arbeidsgehandicapten. Elk jaar 1000 bij de politie en we hebben een goed begin.
Mensen krijgen een opleiding, doen nuttig werk, kunnen misschien meer dan 1 dag per week worden ingezet en eventueel doorstromen naar een reguliere baan.
Want ook bij de reguliere politie nemen de tekorten toe. Op aandringen van de Kamer zijn er tussen 2010 en 2012 veel agenten in opleiding genomen. Deze stromen nu uit. Maar na 2012 is er flink gesneden in het aantal opleidingsplaatsen, waardoor rond 2017 de tekorten weer zullen oplopen. Daar komt de vergrijzing bij, die rond 2020 zal leiden tot een forse uitstroom. Gemiddelde zijn de 51.000 agenten nu bijna 42 jaar, dus daar gaan straks veel van met pensioen.
Kortom, dat getal van 5000 vrijwilligers in totaal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Dus, meneer Opstelten, ga eens met Jette Klijnsma praten en wie weet zien we volgend jaar de eerste uitkeringstrekkers in een mooi lichtgevend pak over straat lopen.
Ik zou het wel weten als Burgemeester, ik ging praten met de politie.

Dwarsdenker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten