Lees hier: 2012-02: hogeschool betaalde begeleider
Kijk hier: Uitzending 1Vandaag, 15-02-'12
Afgelopen week was er weer eens veel politieke ophef, dit keer over een actie van de Haagse Hogeschool. De onverlaten hadden een externe scriptiebegeleider aangenomen op een no-cure, no pay-basis. Voor elke geslaagde scriptie kreeg de begeleider de som van €1200,= voor ± 40 uur werk.
Ik ga het hier nu niet hebben over het belachelijke uurloon van deze ZZP-er (toch minstens HBO-geschoold), maar over het achterliggende denkmodel.
Het bijzondere was, dat de begeleider zelf mede-beoordelaar was. Alle politieke partijen stuiterden hier over heen, de onvolprezen Jasper van Dijk voorop (Zie: Dossier InHolland). Slagers, die hun eigen vlees keuren, rij-examinators, de voorbeelden waren niet van de lucht.
Ook onze staatssecretaris Halbe Zijlstra reageerde, dat dit echt niet kon en heeft de Inspectie ingeschakeld.
En was het niet dezelfde staatssecretaris, die met veel tromgeroffel afgelopen jaar experimenten met prestatiebeloning in het onderwijs heeft ingevoerd. Degelijk wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of en hoe dit kan werken.
Maar is er dan veel verschil tussen deze arme ZZP-er en een reguliere docent, die straks in aanmerking komt voor prestatiebeloning? De docent heeft gelukkig al zijn vaste loon en een rechtspositionele bescherming, waar velen in de profit-sector hun vingers bij af zouden likken.
Maar die vaste docent beoordeelt nu en straks ook zelf de proefwerken en werkstukken van zijn leerlingen. Zal dezelfde verleiding ook niet zijn deel worden?
Om voor de prestatiebeloning in aanmerking komen, zal hij geneigd zijn leerlingen hoger te beoordelen en zwakke leerlingen uit zijn klas te verwijderen, linksom of rechtsom. In het laatste verschilt hij niet van ziekenhuizen, die gecompliceerde patiƫnten doorsturen naar het Academisch Ziekenhuis. Ook de school zal geneigd zijn zwakkere broeders en zusters niet te accepteren en/of te verwijderen, tenzij er natuurlijk een financieel compenserend rugzakje komt.
Kortom, de Haagse Hogeschool geeft een prachtig voorbeeld hoe prestatiebeloning kan worden toegepast. Als ik Halbe was, stuurde ik er een paar wetenschappers op af om te zien wat het rendement is van deze innovatieve ingreep avant la lettre.
En dhr. Otto, directeur facility management krijgt een bonus, omdat hij zo goedkoop weet in te kopen!
Regeling experiment prestatiebeloning
Berichten over misstanden, constraints en
belemmeringen in de gezondheidszorg en
nonprofit.
Pagina's over bedrijfskunde, social media en
mijn projecten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten