Over het maximaal uitnutten van capaciteit
Afgelopen week las ik weer eens een artikel over het uitnutten van capaciteit. Daarbij gaat het om je maximaal inzetten van alle personeel en middelen binnen een organisatie.
Dit paradigma zorgt voor veel ellende en een goed inkomen voor veel adviseurs zonder dat het rendement oplevert.
Daarnaast is het een typisch voorbeeld van het liegen met statistieken.
Laat ik beginnen met een humoristisch voorbeeld, een zeer populaire filmpje op Youtube, Somebody That I Used to Know van Walk off the Earth en laten we daar bedrijfseconomisch naar kijken.
Allereerst is daar het maximaal uitnutten van de bedrijfsmiddelen. Vijf man op één gitaar is toch een prima aanpak, hoewel zanger 4 wel enigszins in de knel komt. Maar kijkt u eens kritisch naar de bassist, nr. 5, helemaal rechts. Die man zit vooral uit zijn neus te eten en doet zo goed als niets, zo nu en dan één akkoord en wat achtergrondzang.
Uw adviseur zal u één van tweeën adviseren: ontslaan of meer werk geven. Beide lijken mij te leiden tot een slechter resultaat.
Als uw organisatie ook een ensemble is, een samenspel van meerdere mensen gericht op één doel, zult u op sommige plekken leegloop tolereren, wat heet nodig hebben.
Daarbij is het maximaal uitnutten van alle capaciteit een statische illusie, zoals u elke vakantieperiode in iedere organisatie kunt vaststellen. Mensen zijn soms weg vanwege vakantie, ziekte, studie, etc. Als dat ertoe leidt,dat uw maximale organisatie niet verder kan met het werk, leidt dit tot verlies. Daarnaast is de Wet van Murphy – what can go wrong, will go wrong- altijd actief. Een machine stagneert, grondstoffen of middelen zijn niet beschikbaar, de markt zakt in.
Kortom, uw maximaal gebalanceerde systeem raakt uit balans en de problemen stapelen zich op (Murphys Tweede Wet: als één ding fout gaat, gaat er meer fout).
Wat te doen?
De Theory of Constraints, onze passie vanuit Creative Trainers, geeft aan, dat je niet moet proberen te maximaliseren, maar op zoek gaat naar de constraint, dat onderdeel van de organisatie, dat je het meest hindert om je doel te bereiken. Je hoeft en zelfs moet je je niet met alles bezig houden, maar focus op de constraint en ga die optimaliseren. Een constraint kan van alles zijn: een machine, een gewoonte, een medewerker, de verkoop.
Die constraint vinden en balanceren, dat is onze expertise en daar komen we graag meer over vertellen.
Dan is die maximaliseringsadviseur al snel “Somebody That I Used to Know”
Siebo Hakse
PS: een training TOC?
Kom naar Harderwijk.
Check de agenda op :CT agenda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten