woensdag 24 november 2010

'Docenten InHolland onder druk gezet om te frauderen'

zaterdag 30 oktober 2010 10:23

De docenten van de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem zijn onder druk gezet om studenten die te lang deden over het afstuderen, vervangende opdrachten of mondelinge tentamens te geven. Eerder oordeelde een commissie onder leiding van Gerd Leers dat er geen sprake was van onoorbare druk op de docenten.

Geert Dales (rechts) ontvangt het onderzoeksrapport van Gerd Leers

Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen.

Rendementscoach
Volgens Leers waren er geen financiële prikkels en geen druk op de docenten om studenten maar zo snel mogelijk te laten afstuderen. Maar docenten vertellen aan de Volkskrant dat 'rendementscoach Theo' hen opdroeg leerlingen vervangende opdrachten te geven, en dat zij hierbij werden gewezen op het financiële belang voor de school.

Leers concludeerde wel dat studenten te makkelijk aan hun diploma werden geholpen. Bestuursvoorzitter Geert Dales is afgetreden.

Ruimhartig
Ook bij functioneringsgesprekken met de directeur van de overkoepelende School of Media & Communication werden docenten opgeroepen de langstudeerders weg te werken door hen ruimhartig te beoordelen.

InHolland laat in een reactie weten dat de commissie-Leers eventuele druk goed heeft onderzocht, en daar geen bewijs voor heeft gevonden. Ook zegt de hogeschool dat de financiële prikkels die er voor afstuderen bestaan, niet zijn doorvertaald naar opleidingsniveau.

Terugbetalen
De hogeschool incasseerde 1,5 miljoen voor de onterechte diploma’s, maar de Tweede Kamer nam een motie van de SP aan waarin werd bepaald dat de school dit geld moet terugbetalen.

De onderwijsinspectie, die onderzoek doet naar de diplomafraude, oordeelde dat er bij meer opleidingen aan hogescholen werd gesjoemeld. Zeker 2.180 studenten zouden op dubieuze wijze aan hun diploma zijn gekomen. Diverse hogescholen en universiteiten worden nu onderzocht.

Door Marlou Visser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten