maandag 29 november 2010

Zorgelijke toestanden in ouderenzorg

Gebaseerd op: HP/De Tijd (19-11-2010)
"Hoewel er steeds meer ouderen komen die hulp en verzorging nodig hebben, zijn er steeds minder mensen die kiezen voor een beroep als ouderenverzorger of verpleger. In de praktijk van de ouderenzorg leidt dat al tot gevaarlijke situaties en mensonterende toestanden.

En hoewel PVV-leider Wilders toe heeft gezegd dat er structureel voor de zorg voor ouderen 1 miljard euro extra bij zou komen (het equivalent van maar liefst 12.000 extra verpleegkundigen), is daar een belangrijke kanttekening te plaatsen. Directe ouderenzorg wordt namelijk niet uitgevoerd door de verpleegkundigen waar Wilders van spreekt, maar door goedkopere en lager geschoolde helpenden en verzorgenden met vaak een mbo-opleiding. En juist op deze groep bezuinigt de regering: dertigplussers die een mbo-opleiding volgen, moeten die zelf betalen. De MBO Raad schreef hierover al een brandbrief naar Premier Rutte.

Volgens de raad is 30% van de nieuwe werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg ouder dan 30 jaar. Wordt het zij-instromers en herintreders moeilijker gemaakt een zorgopleiding te volgen, dan vallen ze mogelijk weg. In het regeerakkoord staat bovendien dat de beloofde 12.000 medewerkers bestemd zijn voor de dagelijkse zorg voor ouderen en gehandicapten."

In de actiegerichtheid van dit kabinet wordt toch steeds meer vergeten om na te denken en de consequenties van beleid te doordenken. Een maatregel is net hetzelfde als een oplossing, zoals men denkt.Ik heb even doorgerekend op de kosten van 12.000 verzorgenden, FWG 30, midden van de schaal en kom dan op een bedrag van 350 miljoen incl. sociale lasten. Reken daarbij nog eens 150 miljoen voor W&S en opleiden, dan heb ik nu 500 miljoen verdiend voor dit kabinet. Dan reken ik nog niet met 12.000 mensen uit de WW of bijstand. Graag 1% op mijn rekening.

Hoe rekent men de winst van een bezuinigingsmaatregel in den Haag uit, bv bij de WSW of de Wajong?


Dwarsdenker

2 opmerkingen:

 1. Blijf schrijven over de ouderenzorg!

  Zie ook: http://www.wiezorgterstraksvoormij.nl/artikelen.php

  - Inspectie voor de Ouderenzorg

  Groet van Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is vreselijk om te weten dat er niet genoeg gekeken wordt naar de ouderen in ons land. Jammer, hun hebben het toch opgebouwd.

  BeantwoordenVerwijderen